FELSZERELÉS

A 90-es évek diszkókorszaka alatt fertőzöttem meg a dj szakmával, így számomra mai napig etalon a kazetta és a bakelitlemez. Kazettával kezdtem fiatalon a sulibulikban, később a nagyobb klubokban már bakelitlemezekről játszottam az éppen aktuális slágereket. Ma már természetesen fura lenne kazettákról szolgáltatni a zenét, bár tény, hogy egy jó állapotú deckkel fantasztikus hangminőség produkálható. De nyilván a zenék ütemre keverése miatt hamar elvesztette létjogosultságát. Így nem maradt más lehetőség mint a bakelitlemezről játszás, de a mai zeneiparra olyannyira jellemző feszült tempó és a minden héten szinte több ezer, új zenei alkotás megszületése, nem igazán hozza könnyű helyzetbe azt, aki a fekete korongokat választja zenelejátszásra. Így minden tiszteletem azoké, akik a mai napig fekete korongokról pörgetik a zenéket!
Ezért is volt számomra nagy öröm, amikor először találkozhattam élőben a TIMECODE rendszerrel.

Mi az
a TIMECODE
rendszer?

A TIMECODE rendszer ötvözi a hagyományos lemezjátszó nyújtotta érzést és felhasználást, a mai kor digitális audiolejátszásával. A lényege, hogy egy külső program érzékeli, egy speciális hangkártya segítségével, hogy a tű, hol helyezkedik el a lemezen. (ez a TIMECODE signal). Gyakorlatilag olyan mintha a programba betöltött tracket, hirtelen rámásolnám a lemezekre. Megmarad a bakelit feeling, miközben a playlistek korlátlan tárházával rendelkezhet a felhasználó. Hátránya nincs, előnye annál inkább.
– nincs sercegés, recsegés
– kevésbé érzékeny a rendszer a lemezeken keletkezett mechanikai sérülésekre
– nem szükséges full professzionális lemezjátszó a működtetéséhez
– nem használódnak a lemezek a magángyűjteményedből, lehet hozzá sem jutsz mégegyszer, egy-egy példányhoz
– nem kell cipekedni, egy lemezekkel teli kosár, több mint 10 kilogramm
– gyakorlatilag a világ összes zenéjét lejátszhatod rajta, azonnal stílust válthatsz a közönség reakcióját felmérve
– nincs az a probléma, hogy ha kérnek egy számot, “hogy ne haragudj, de nem hoztam el magammal” vagy igazából meg sincs

Természetesen, ha olyan rendezvényen lép fel az ember, ahol előre készül egy profi zenei szettel vagy tisztában van vele, hogy milyen stílusban kell végigvinni az estét, akkor még simán szóba jöhetnek a régi fekete korongok, de ez már egyre kevésbé látható klubokban, fesztiválokon. Sajnos a kontrollerek elárasztották a Dj piacot, amivel igazából a régi, igazi “lemezlovas” kifejezés, teljesen értelmét vesztette. Nagy világsztár dj-k is egyre többen kontrollerrel lépnek fel a színpadra, ami nekünk, a 90 es években felnőtt zenei, diszkós társadalomnak, nagyon szomorú látvány.
Nem tagadom jó magam is próbálkoztam a kis kütyükkel zenét varázsolni egy-egy buliba, de kb olyan érzés volt, mint amikor gyerekkorunkban a commodor 64-en Street Fightereztünk. Se több se kevesebb!

A Dj pult

VOXOA M70
digitális keverőpult

RELOOP RP-7000Mk2
Analóg lemezjátszók

Hangosítás

WHARFDALE PRO
line array hangfalak

A 8 top és a 4 subból álló rendszernek köszönhetően sokféleképpen elhelyezhetőek a hangfalak legyen az szabadtéri buli vagy akár egy zárt helyen lévő party.
Összteljesítmény: 2x1200watt top + 2x1600w sub

ALTO PAM TOP + ALTO ELVIS SUB
hangfalrendszer

Az ALTO kompakt kis hangrendszerre tökéletes választás kerti bulikra, teraszos rendezvényekre. Zseniális, fülbemászó hangminőség, nagyon lágy, minden zugot betöltő mély hangok.
Összteljesítmény: 2x100watt top + 1x300w sub